КИРИЛ ВЕЛЕВ
ИНТЕРЕСИ И ХОБИ

Винаги съм се стремял да се предпазвам от крайности и особено от крайни увлечения. По тази причина интересите ми са разпилени в различни области и няма такива доведени до крайност. Бих могъл да избера следните области, в които проявявам интерес:

 

Служебните ми ангажименти винаги са отнемали значителна част от времето ми. Поради тази причина не съм имал време да се посветя на някакво хоби в по-голяма дълбочина. По-скоро може да се каже, че обръщам внимание на някои хоби занимания, но всички те са повърхностни, ако изключим четенето на книги.

Разбира се когато говоря за интереси и хоби не мога да пропусна виното. Като наследник на род с корени в гр. Мелник (дядо по майчина линия) съм силно привързан към виното. За мен то е част от живота. Допадат ми тежките вина – Мелнишко (Широка мелнишка лоза) и Мавруд. От чуждите ми допада Шира и като компромис Мерло. Имам скромна винарна, в която преобладават българските вина. В графата спомени имам бутилки от Франция, Испания, Португалия, Италия, Гърция, Словения, Хърватска Молдова, Румъния, ЮАР и Австралия. Най-старата бутилка, която имам е от 1982 г.

Тук е мястото да отбележа, че в последните години имах възможност да се докосна до вината на т.нар. нови винопроизводители – ЮАР и Австралия. Там се произвеждат превъзходни вина. Прилагат се технологии на изключително високо ниво. Като добавим и развитието на винения туризъм, нещата са несравними с положението у нас, въпреки че по нашите земи вино се произвежда от хилядолетия. Още едно доказателство на факта, че славната история се обезсмисля, ако настоящето не излъчва положителни импулси.