ПИРАМИДИТЕ ВИНАГИ СА ОБГЪРНАТИ С МИСТЕРИОЗНОСТ

В дните непосредсвено следващи eдин от най-светлите български паразници, с последователна настъпателност се развихри скандалът около т.н. пирамиди в гр. Варна. Става дума за фирми, събиращи пари от гражданите срещу щедри обещания за висока доходоносност на вложените суми. Явленнието не е ново за страната, нито в географски, нито в исторически аспект и затова сякаш съвсем оправдана е първичната реакция спрямо жертвите - "хак да им е, щом искат да забогатяват бързо и лесно". Вероятно такава реакция би била адекватна и оправдана, ако ставаше дума за няколко десетки хиляди лева или дори за няколко стотици хиляди лева. Големият проблем обаче е в това, че тук става думи за десетки хиляди граждани и милиарди левове.

ПРЕДИСТОРИЯ И ЗАРИБЯВАНЕ

Рисковите финансови институции са имали проява например в средата на 30-те годинни. В онези времена, когато общата финансова атмосфера в държавата прилича много на днешната, известност добиват спестовно-строителните дружества. Но това е само така, за информация, за да не си мислим, че това, което се случва днес е наше откритие.

По-съвременната история започва с вече позабравените "игри" от края на 80-те години. Бум те получиха след събитията от ноември 89-та, най-вече в Пловдив и Перник. Историята тогава приключи без да се разбере кои са организаторите, къде са отишли парите на "наивните" граждани.

През миналата година "гръмнаха" първите пирамидални структури на нашия ден - "Ийст-Уест" в София и "Демос" в Габрово. На гражданите отново беше обяснено да бъдат по-внимателни и отново никой не си даде труда да рзбере къде са отишли откраднатите пари.

Във Варна нещата започват в края декември миналата година. Няколко фирми "завъртат" вложения ("Шахатана", "Югоагент", "Доверие"). Те са коректни със своите вложители и до края на април тази година са приключили с разплащанията. Не набират нови суми, а за някои от тях се пуска мълвата че работели (т.е. давали висок лихвен процент) само с близки хора.

Така влошената от "Ийст-Уест" и "Демос" репутация на подобни дейности е преодоляна. Пътят за поява на нови мошеници е разчистен. От два-три месеца обмислена рекламна кампания залива съзнанието на гражданите. Новите имена са "Тако-Импорт експорт", "Алба-Бул", "Бамс" ООД, ET "Спирели".

Същевременно е понижен основния линвен процент, определян от БНБ. Факт, който допълнително оказва влияние върху ориентацията на гражданите. На практика и преди този акт на БНБ спестяванията на гражданите се топяха поради отрицателния лихвен процент.

Хронологията на спирането на разплащанията започва от четвъртък - 25 Май. Всички събития се отразяват в пресата и не е нужно да ги повтаряме тук.

МАЛКО ДОПЪЛНИТЕЛНИ ФАКТИ

Договорите на посочените по-горе фирми са еднотипни като текст. По същество се сключва договорза заем на основание чл. 240 от Закона са задълженията и договорите. Изискването на споменатия член от закона за писмено уговаряне на лихва е на лице и заемодателите имат всички законни основания да изискат по съдебен ред правата си по договора към неизправната страна - в случая фирмите прекратили разплащанията.

Важно е да се подчертае, че към момента състоянието е именно "спиране на разплащанията". Неправилно в някои вестници се използва понятието фалит. Все още нито една от фирмите не обявена във фалит, а още по малко е открита процедура за удовлетеоряване на кредиторите.

Проблемът идва от това, че т.н. президенти на фирмите са в неизвестност. Имената все пак са известни - "Бамс" ООД - Радостин Кондов; ET "Спирели" - Александър Спиров, "Тако-импорт-експорт" - Стилян Стилянив и т.н.

Тъй като става въпрос за парични суми в особено големи размери, гражданите са в правото си да очакват помощ от държавата при издирването на потъналите в неизвестност бизнесмени.

Предварителните данни са, че са ощетени около 20 хиляди граждани, като сумите се оценяват над 10 млрд. лв.. Към изброените по-горе имена на фирми и президенти се прибавят нови.

Необходимо е да се уточни, че вложителите обхващат широк спектър на обществото, както като социален статус и вложени суми, така и по политически убеждения.

ВЪПРОСИ ОКОЛО МИСТЕРИЯТА

Далаверата около т.н. варненски пирамиде е твърде крупна за да се задоволим с обяснението, че всичко се дължи на наивността на гражданите. Сумите изсмукани от населението са толкова големи, че изглежда нелогично те да бъдат откраднати от хора без всякакви инвеститорски виждания (източници от икономическата полиция във Варна твърдят, че фирмите нямат никаква друга дейност). Кражбата за осигуряване на "сладък живот" може да се разпростре до няколко милиона лева. Залавянето на служителката на границата не буди доверие, по скоро изглежда като имитация на дейност. Големият въпрос остава открит - КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ?

Във връзка с основния въпрос възникват и редица по-малки въпроси, на които обществото трябва да получи своя отговор.

Твърди се, че в началото на май Главна прокуратура е научила за няколко фирми, които по същество извършват банкова дейност, без да имат лиценз. Изпратили били сигналите до управление "Банков надзор" в БНБ но отговор до сега не е получен (изявление на зам. главния прокурор Владислав Славов.). Размахът на измамата би могъл да се ограничи, ако от БНБ, в съответствие със Закона за банките и банковата дейност, беше определила дейността на фирмите като банкова, т.е. изискваща лицензиране. ЗАЩО БНБ МЪЛЧИ?

Повечето от печално известните фирми имат договор за охрана с една и съща охранителна фирма - "Крос", фирма на бивш полицейски служител. Изчеаналите президенти не са паднали от Марс. те са българи и имат соя житейска биография. Запознаването на обществото със същността на тези хора ще разкрие, кой стои зад тях. КАКВИ СА ВЗАИМОВРЪЗКИТЕ НА ФИРМИТЕ-ПИРАМИДИ ИЛИ ТЕ СА ДЕЙСТВАЛИ САМИ ЗА СЕБЕ СИ?

Сред измамените се всява страх. Инфилтрира се мълвата, че грабителите са всесилни, не биха се спрели дори пред убийство. КОЙ Е ЗАИНТЕРЕСОВАН ОТ ВСЯВАНЕТО НА СТРАХ?

СВЪРЗАНО ЛИ Е ИЗТЕГЛЯНЕТО НА ОГРОМНИ ПАРИЧНИ СУМИ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО С:

- ОЗДРАВЯВАНЕТО НА БАНКИТЕ?

- НАМАЛЯВАНЕТО НА ИНФЛАЦИОННИЯ НАТИСК?

- ПРЕДСТОЯЩАТА МАСОВА ПРИВАТИЗАЦИЯ?

Допълнителен ефект от операцията е пълното дискредитиране на гражданските инвестиционни фондове. Препятства се развитието на нормален капиталов пазар в държавата. КОЙ ИМА ИНТЕРЕС ОТ ТОВА?

Отговорът на тези и още много други въпроси, които поставят ощетените ще изаясни кой в държавата има интерес от тази крупна далавера.

ОБЩЕСТВОТО ЧАКА ОТГОВОР!

София-04.06.95